Belys hemmet rätt med spotlights

Ett hem behöver både grundbelysning, där spotlights är perfekt, och punktbelysning, där andra typer av lampor är alternativ, för att det ska både kännas hemtrevligt och kunna lysas upp i olika mängder beroende på tidpunkt och aktivitet.

Belysning är inte enbart till för att ge oss starkt ljus. Vi behöver ha olika typer av ljus, både svaga och starka, för att få en hemtrevlig känsla i våra hem. I varje rum behöver vi ha flera olika ljuskällor, naturligtvis hellre utspridda i rummet än komprimerade tillsammans. De ska också helst vara av olika sorter. Vissa ljuskällor får gärna vara starka och lysa upp en hylla, en vägg eller någon tavla. Andra kan vara en mindre lampa på någon byrå som egentligen inte ger något speciellt starkt ljus men som ändå drar blickar åt sig och är med och bidrar med känslan i hemmet.

Hus med spotlights
Hus med fräscha spotlights, även kallat spottar

Men det allra viktigaste ljuset är ändå det grundläggande ljuset. Här fungerar spotlights perfekt. De sprider ljus över hela rummet och går att tona ned och upp beroende på hur starkt ljus man vill ha. Ett starkt och spritt grundläggande ljus använder man sällan på kvällarna när man ska kolla på film, vid middagsbordet en tisdagskväll eller när det är ljust utomhus. Men när du ska storstäda en mörk måndag i december är ljuset från spotlights ditt allra bästa redskap.

Det är vanligt att man har LED i spotlights. Det kan vara lite svårt att förstå vilka lampor som passar var innan man satt sig in i det ordentligt. Egentligen är det inte svårt alls. Det finns dock lite olika dioder, det är viktigt att du använder rätt diod till just dina spotlights. Men glöm inte hur viktig det är med andra typer av lampor för inredningens skull. Även om du är nöjd med ljuset du får från dina spotlights så behöver du ha andra ljuskällor också. Varför inte en kristallkrona?